• Novothny Zár-Vasalat Kis- és Nagykereskedés Sopron, Vándor S. u. 5-7.
  • E-mail cím info@novothnyzar.hu

take-out-the-trash„Leszaladok gyorsan a szeméttel!”

–És már be is húzzuk magunk után az ajtót… És utána jövünk rá, a bejárati ajtónkon nem kilincs van, hanem egy gomb, ami kívülről nem nyitja a zárat… Hiába hívtam haza a férjemet, ő sem tudta kinyitni az ajtót, mert belül a zárban benne maradt a kulcs. Ismerős helyzet?

– Előfordult már Önnel is, hogy véletlenül kizárta magát a lakásból?
– Vagy este a felesége/gyereke/édesanyja benne hagyta a kulcsot a zárban és Ön nem tudott bemenni a lakásba?

Erre a problémára a vésznyitós, vagy a belül fordítógombos zárbetét a megoldás.

Főleg gyerekek, idősek esetében ijedünk meg, ha nem tudunk azonnal bejutni hozzájuk. Ilyenkor mindig először az fut át az agyunkon, hogy valami nagy baj történt: rosszul lett, vagy elesett és nem tudunk azonnal segíteni.

A vésznyitás-funkció azt jelenti, hogy olyan a zárbetét belső kialakítása, hogy ha belülről benn is marad a kulcs a zárban (igazából a zárbetétben, de a köznyelvben az a zár, ahova a kulcsot dugjuk), kívülről egy másik kulccsal (természetesen az ahhoz a zárhoz való kulccsal) könnyedén ki lehet nyitni.

A másik, ugyanilyen jó megoldás, a belül fordítógombos zárbetét. Ehhez belül nem is kell kulcsot használni, a fordítógombbal zárjuk az ajtót ugyanúgy, mintha kulccsal zárnánk. Ezt időseknek, gyerekeknek, gyengén látóknak még könnyebb is kezelni, mint a kulccsal beletalálni a zárba.

Mindkét verzió megnyugtató lehet azok számára, akiknek olyan korú gyermekeik vannak, akiket már egyedül lehet hagyni, de azért még nem lehet teljesen „megbízni” a gondosságukban, vagy akiknek idős hozzátartozóik vannak, akiknek már nem lehet „megbízni” a gondosságukban, vagy félő, hogy elesnek, esetleg rosszul lesznek és még a mentőknek sem tudnak ajtót nyitni.

stock-footage-little-boy-crying

Ilyen esetekben a hagyományos zárbetéteknél minden esetben zárlakatost kell hívni és mire bejut a hozzátartozó, vagy az orvos a lakásba, sajnos sok esetben már nem tudnak segíteni, vagy sokkal súlyosabb állapotba kerül a beteg. Arról nem is beszélve, hogy ha nem is történik tragédia, de akár jelentős pluszköltség is lehet az ajtó kinyitása.

Viszont, ha vésznyitás-funkciós, vagy belül fordítógombos a zárunk (igazából a zárbetét), akkor kívülről egy sima kulcsnyitással ki tudjuk nyitni az ajtót és be tudunk jutni a lakásba.

Hogy néz ki egy ilyen zárbetét?

A vésznyitás-funkciós zárbetét kinézetre teljesen olyan, mint egy hagyományos zárbetét. A belső kialakítása teszi lehetővé, hogy ki lehessen nyitni az ajtót akkor is, ha belül benn marad a zárban a kulcs.

kuplungos cil

A fordítógombos csak annyiban különbözik a hagyományos zártól, hogy belül a kulcs helyén egy gomb van.

cyl-knob

Ma már sokféle zárbetét létezik. Majdnem minden típusból elérhető a vésznyitás-funkciós, illetve a fordítógombos zárbetét.

Arra viszont készülni kell, hogy nem azonnal tudja lecserélni. Ugyanis amellett, hogy nagyon sok típusú zárbetét létezik, még a méret is nagyon sokfajta lehet. Ha tudjuk, hogy milyen típus és mi a pontos mérete, akár pár napon belül átveheti üzletünkben az Ön részére szabott speciális zárbetétet.

Hogyan tudom megrendelni a vésznyitás-funkciós, vagy a gombos zárbetétet?

A legegyszerűbb módja, ha az ajtóban lévő zárbetétet kiveszi (erről bővebben itt írtam) és behozza üzletünkbe az eredeti zárbetétet. Természetesen csak akkor, ha addig valaki otthon tud maradni, hiszen ez esetben nem tudjuk bezárni az ajtót. Vagy otthon le kell mérni: nagyon fontos, hogy nem elég a teljes hosszát lemérni.

cylinder-measurement-guide

A fordítógombos zárbetétnél még azt is tudni kell, hogy a zárbetét melyik oldalán lesz a gomb, vagyis melyik a belső fele. Ezt legkönnyebben úgy lehet megjegyezni, hogy az eredeti zárbetétet kivéve, megjelöljük pl. alkoholos filctollal a belső felét.

Keressen minket bizalommal!