• Novothny Zár-Vasalat Kis- és Nagykereskedés Sopron, Vándor S. u. 5-7.
  • E-mail cím info@novothnyzar.hu

Nagyon sokan félnek tőle (még férfiak is!!!), pedig nagyon könnyen megoldható. Egyetlen csavarhúzó kell hozzá.

Persze, vannak speciális esetek, amikor szakemberre van szükség (beragad, beletörik a kulcs, stb…), de egy sima zárbetét-cseréhez nem kell.

Érdemes már akkor a zárbetét-cserére gondolni, amikor már kicsit akadozik, nehezen fordul el a kulcs. Ilyenkor még egyszerűbb a csere és nem kell szakembert igénybe venni. Nem jó megvárni azt, hogy teljesen „megadja magát” és már ki sem tudjuk nyitni az ajtót, mert az sokba fog nekünk kerülni…

Úgy tudunk megbizonyosodni, hogy a zárbetét romlott el (és nem a zárszerkezet), hogy ha kivesszük, a kezünkbe vesszük és úgy próbáljuk fordítani benne a kulcsot. Ha így sem működik, akkor a zárbetét a hibás.

Fontos tudni, hogy ezek a zárbetétek nagyon sokféle méretben léteznek. Megspórolhatunk egy kört magunknak, ha a vásárlás előtt kiszereljük és lemérjük.

Hogyan mérjük le?

Nem elég a teljes hosszát lemérni. A forgattyú alatti kis lyuk közepe a kiindulási pont. Innen kell mm-es pontossággal lemérni balra, illetve jobbra.

Az a legjobb, ha elvisszük az üzletbe a „mintát” és ott össze tudják mérni az újjal, hogy biztosan jó legyen. Higgyétek el, még így is lesz egy csomó kérdése az eladónak. :-) Érdemes szakboltban megvásárolni, ott tanácsot is tudnak adni, hogy milyen biztonsági szintű zárbetétet vásároljunk. Esetleg szakembert tudnak javasolni, ha mégis elakadunk a szerelésben. Persze, csak abban az esetben szabad kiszedni és elvinni a zárbetétet, ha valaki más otthon tud maradni, hiszen addig nyitva marad az ajtó.

Hogyan szereljük ki?

Először is nyissuk ki az ajtót és álljunk szembe az ajtó élével. Az ajtó élében a zárnyelv alatt van egy csavar. (Ha olyan a zárszerkezet, hogy több zárnyelv is van, akkor az alsó alatt.) Ezt a csavart csavarjuk ki egy csavarhúzó segítségével.

A kulcsot dugjuk bele a zárbetétbe és nagyon enyhén (kb 15-20 fokban) fordítsuk el. A kulcsot megfogva, óvatosan mozgassuk a zárbetétet, közben pedig húzzuk magunk felé, amíg teljesen ki nem jön.

Ennyire egyszerű!

A beszerelés

Az újat betenni már kicsit nehezebb, de az sem ördöngösség! Először is beletesszük a kulcsot a zárbetétbe, majd kicsit elfordítjuk úgy, hogy a forgattyú ne álljon ki, belesimuljon az alatta levő kis résbe. (Különben elakad és nem megy be a helyére)

Óvatosan betesszük kulcsostól a helyére. Egy kicsit „játszani” kell vele, hogy a megfelelő helyre illeszkedjen. Akkor van a helyén, ha már el tudjuk fordítani a kulcsot és a zárnyelvet is mozgatja. Ezután már csak a rögzítőcsavart kell a helyére csavarni, amit a zárbetét mellé kaptunk. Ha a régi csavar jó állapotban van, azt is lehet használni.

Sok szerencsét! :-)