• Novothny Zár-Vasalat Kis- és Nagykereskedés Sopron, Vándor S. u. 5-7.
  • E-mail cím info@novothnyzar.hu

Ha nálunk egy vásárló kilincset szeretne vásárolni, teljesen megrökönyödik, ha megkérdezzük:
– Milyen zárhoz?
– Nem mindegy? – kérdez vissza.
Nagyon nem mindegy. Sokan nem tudják, hogy zárból is többféle van. ( Megjegyzem, az a jó, ha nem tudják, mert jó esetben 5-10 évig nem cserél az ember zárat, ill. kilincset)

Zárboltba indulás előtt

Tehát hasznos, ha már úgy indulunk el a zárszaküzletbe, hogy tudjuk az alábbiakat:
Először is: bejárati, vagy beltéri ajtóra kell-e a kilincs? Ha bejárati: egypontos bevéső zár, vagy többpontos? Felhúzó kilincses? Milyen márkájú? Ez bele van ütve a vasalat élébe (G-U, Roto, stb…)
A zár típusát, márkáját is azért fontos tudni, mert a pontos méreteket sokszor csak abból tudjuk megállapítani. Ugyanis 2mm eltérés is lehet zártípusonként, és ezt még tolómérővel is el lehet nézni.
Tehát, ha úgy jön be egy vásárló az üzletbe, hogy bejárati ajtóra szeretne kilincset vásárolni és G-U többpontos zár van az ajtóban, akkor abból mi már nagyjából tudjuk, hogy melyik típusok jöhetnek szóba.
Vagy még az is jó, ha a régi kilincsgarnitúrát be tudja hozni a boltba, az alapján is be tudjuk azonosítani. (Ha nincs túl romos állapotban.)

És a beltéri kilincsek?

Beltéri ajtókilincsek esetében is ugyanez a helyzet: jó, ha tudjuk a zár típusát. Le kell mérni a kilincstengely közepének és a kulcslyuk felső részének közepének a távolságát a mellékelt ábra szerint. (Magyar szabvány: 55mm, 90mm, német szabvány: 72mm, stb.)

kilincsmeretezes
Fürdőszoba, vagy toalett-ajtókon ma már sok helyen direkt erre a célra kialakított ajtózár van. Ehhez is kapható olyan kilincsgarnitúra, amellyel belül gombbal tudja bezárni, kívül pedig (ha valaki véletlenül bezárja magát) akár egy pénzérmével kinyitható a zár. Ez a megoldás nagyon hasznos lehet kisgyerekes családoknál, vagy időseknél. Emlékszem, nekünk is volt pótkulcsunk a fürdőszobához gyerekkoromban és volt, hogy kellett is, mert „beragadtunk”. Micsoda ijedség a gyereknek is és a szülőnek is, ha ilyen előfordul.
Ennél a zárnál is érdemes megmérni a kilincstengely közepe és az alsó (fordító) tengely közepének távolságát, ha biztosra akarunk menni.

Választék

Nagyon sokféle kilincs közül lehet választani. Alapanyag, szín, illetve forma és kilincstípus szerint.
Alapanyag lehet az egyszerűbb alumíniumtól a rézen át a rozsdamentes acélig. Manapság nagyon divatos a rozsdamentes acél, sok esetben olcsóbb, mint egy réz alapanyagú és tartósabb. Színekben is nagy a választék (pl.: arany, ezüst, antik, súrolt bronz, matt króm, fényes króm, stb.)
Formán pedig azt értem, hogy hosszú címes, vagy rozettás. A hosszú címesnél egy hosszú címkére van szerelve a kilincs, míg a rozettásnál két kör alakú osztott cím van a kilincs alatt, illetve a kulcslyuknál. A rozettás nagyon divatos és többféle zártípushoz is felszerelhető, nem kell olyan pontosan mérni, mint a hosszú címesnél.

A Lővérzár-ügy

Egy esetben nem ajánljuk: a Lővér-zárhoz, ugyanis a rozettákat egymáshoz rögzítve szereljük fel a zártesten keresztül. Míg a ma gyártott zárak többségén ki van alakítva két-két lyuk a csavarhelynek, addig a kompakt Lővér-záron ez nem található meg. Megfúrni a zárat nem szabad, mert azonnal tönkremegy. Csak felületi csavarozással lehet ez esetben felszerelni a kilincset az ajtóra, de az többnyire nem tartós, hamarosan a rögzítő csavarok meglazulnak és a kezünkben maradhat a kilincs. A másik pedig, hogy nem is olyan szép felszerelve, mert a két rozetta (a felső és az alsó) majdnem összeér. Tehát, ha ilyen Lővér-zár van az ajtóban, akkor célszerűbb hosszú címes kilincset választani.

Összegzés

Ma már szinte minden színből, alapanyagból, fazonból megtalálható minden változat, tehát ugyanaz a kilincsforma megtalálható rozettás, hosszú címes változatban. Sőt, ha van egy kilincsforma, ami megtetszett, akkor abból tudunk adni bejárati ajtóra, beltéri ajtóra, fürdőszobaajtóra, valamint ablakra is megfelelőt.