• Novothny Zár-Vasalat Kis- és Nagykereskedés Sopron, Vándor S. u. 5-7.
  • E-mail cím info@novothnyzar.hu

Sokszor lehet olvasni szakértői oldalakon a jó tanácsok között: „amennyiben a zárbetét „kiszárad”, gondoskodjunk a megfelelő kenésről.”

Fontos tudnunk, hogy a cilinderek semmilyen plusz kenőanyagot nem tartalmaznak, amik hiányában ki tudnának száradni. A kenőanyag valójában saját anyaguk!

Egy zárbetéttel működése során – szerintünk – 3 kiemelt negatív dolog történhet:

– használat során elkopik,

– használat során szennyeződik,

– szabotázs (szándékos tönkretétel, betörési kísérlet) történik vele.

A kopással sajnos nem tudunk mit tenni, cserélni kell a zárbetétet. (vagy újracsapozni, de ez általában ugyanazt a költséget jelenti, ha nem többet.)

A szabotázs elleni védelem egy külön cikket érdemel.

Zárbetétek szennyeződése

Szennyeződés esetén, amikor az önkenő felületek nem találkoznak maradéktalanul, esetleg kemény idegen test kerül a zárbetétbe (pl.:por), azt el kell távolítani, mert akadályozza a normál működést és felgyorsul a kopás is.

A szennyeződések közé soroljuk a páralecsapódást is a zárbetétben, mert nem kívánt korróziós és sókiválási folyamatokat indíthat be a különböző fémek között, ami akadályként fog jelentkezni az apró mozgó alkatrészek útjában. Mindezek elkerülésére kenő/tisztító/vízkiszorító anyagot kell használnunk.

Nagyon fontos, hogy olyan anyagot használjunk, ami nem öregszik, nem gyantásodik, mert idővel ragacsos állagúvá válhat, mágnesként fogja vonzani a szennyeződéseket, így gátolni fogja a zárbetét helyes működését. Ezért nem jöhet szóba se növényi, se állati zsiradék, sem magas arányban ásványi olajat tartalmazó kenőanyag. Ilyen pl. a WD-40 is. Nagyon sok mindenre jó, de erre a célra csak rövidtávon és korlátozottan, csak ha hamarosan úgyis lecseréljük a zárbetétet.
Hosszú távú megoldásként olyan anyag jöhet szóba, ami kiváló kenőanyag, víztaszító és öregedésálló, ilyen ideális anyag a szintetikus olaj. Persze lehet mondani, hogy ez úri fakszni, eddig is jó volt a műszerolaj, most is jó lesz, és a WD-40-hívők is fel fognak szisszenni ezen a véleményen. Azonban a 25 éves tapasztalatunk azt mondatja velünk, hogy haladni kell a korral, ha van jobb, akkor használjuk azt.
Pályafutásunk során számtalanszor találkoztunk már nem megfelelő kenőanyaggal kezelt, nem működő, ragacsos zárbetéttel, emiatt feltört zárakkal, ajtókkal.

A korszerű megoldás

Zárbetétek kenésére mi az alábbi termékeket javasoljuk: Rivolta T.R.S. Plus.

Jelenleg kétféle kiszerelésben kapható üzletünkben.

RIVOLTA-nagy-es-kicsi

Érdemes évente egyszer gondoskodni a zárbetétek kenéséről, mi a páralecsapódás miatt a téli időszakot szoktuk javasolni.